Algemeen 

Heb jezelf lief

In je kindertijd maak je de grootste ontwikkelingen door. Je groeit, letterlijk en figuurlijk. Je leert van alles en je kan en begrijpt steeds meer. Je bent de wereld aan het ontdekken. Wanneer je in de puberteit komt, denk je dat je alles al weet. Dit is echter niet zo. Er valt nog heel veel te leren, maar vaak ben je dan te koppig om dat toe te geven. 

Ontwikkeling 

De puberteit is een periode dat je als persoon een grote ontwikkeling doormaakt. Je verandert van kind naar volwassene. Ook leer je jezelf kennen en kom je erachter wat je wel en niet wil. Bovendien leer je om keuzes te maken. Je maakt ook zeker fouten, maar die zijn er juist om van te leren. Dit proces gaat met vallen en opstaan. Elke dag word je steeds een beetje wijzer. In je latere leven heb je hier alleen maar profijt van. 

Verdwaald 

Toch zijn er ook mensen die zichzelf niet zo goed leren kennen. Zij vinden het moeilijk om te weten wie ze zijn en daarnaar te handelen. Vooral in de huidige tijd waarin letterlijk alles kan en mag, kan je verdwaald raken. De tijdsgeest van nu wordt steeds ruimer en er wordt steeds minder in hokjes gedacht. Accepteer dit en bedenk dat je kan zijn wie je wil zijn. Ben je de weg naar jezelf kwijt? Wellicht dat de hulp van een helderziende je kan helpen. Zij zijn in staat om verder te kijken dan de vijf zintuigen die elk mens bezit. Zij kunnen aanvoelen waar je mee zit en op die manier meer sturing geven. 

De belangrijkste les die je kan leren is dat jij als persoon het belangrijkste bent. Je moet eerst van jezelf houden, voor je van een ander kunt houden. Als deze balans ontregeld is, blijf je continu tegen problemen aanlopen. Jij mag er zijn. Herhaal dit als een soort mantra voor de spiegel. Wanneer je de weg naar jezelf weer hebt gevonden, kan het leven alleen maar leuker worden.

Meer