schoonmakenAlgemeen 

Jouw werkplek schoon houden

Of je nou in een kantoor met honderden andere mensen werkt, of dat je thuis in je eentje werkt, het is belangrijk dat jij jouw werkplek schoon houdt. Het beïnvloedt productiviteit, prestaties, motivatie en uiteraard de gezondheid van jezelf, jouw collega’s of werknemers. Het maakt niet uit in welke business je werkt, het blijft heel belangrijk om strict te zijn als het over hygiëne gaat. Het duidelijkste probleem van een werkplek met slechte hygiëne is ziekteverzuim. Werknemers kunnen ziektes oplopen en verspreiden als er geen goed beleid is omtrent hygiëne. Hier een aantal tips om de werkplek schoon te houden!

Zorg voor goede afvalverwerking

Zeker als er een redelijk aantal werknemers aanwezig is, neemt de hoeveelheid afval heel snel toe. Je wilt uiteraard manieren hebben om het afval te kunnen scheiden, maar dat is nu niet zo belangrijk. Er zijn veel nadelen aan een slecht systeem om afval te verwerken. Het ziet er niet zo leuk uit, verspreidt ontzettend veel bacteriën, en is bovendien ook nog gevaarlijk. Als er overtollig afval op de werkplek ligt kan het moeilijk zijn om alle gevaren goed te analyseren. Werknemers kunnen uitglijden of iets dergelijks. Om dit te voorkomen wil je een strak beleid over het weggooien van afval. Ook kun je investeren in een grote restafvalcontainer. Hier kan je ontzettend veel afval in kwijt, dus je zal niet zo snel een volle afvalbak hebben.

Zorg altijd voor genoeg schoonmaak artikelen

Er is weinig zo frustrerend als het moment dat je iets wilt schoonmaken, maar er is gewoon geen schoonmaakmiddel, of geen stofzuiger. Het is belangrijk dat er altijd de juiste middelen staan om schoon te kunnen maken, anders gebeurt het natuurlijk niet!Het liefst investeer je gewoon een vast bedrag aan schoonmaakmiddelen en apparatuur. Alle werknemers kunnen hun eigen steentje bijdragen aan een schone werkplek, maar alleen als hier de middelen voor geboden worden. Een stofzuiger, dweil, allesreiniger en andere schoonmaakmiddelen wil je op z’n minst op alle relevante plekken hebben staan.

Regelmatige schoonmaak momenten

Alleen met echte regelmaat kan je een schone werkplek onderhouden. Als jouw bedrijf een schoonmaakbedrijf inhuurt dan moet dit geen probleem zijn, maar probeer ook werknemers of collega’s aan te sporen om hun steentje bij te dragen. Een simpel schema waarbij iedereen op een dag een bepaalde taak op zich neemt kan wonderen doen. Het moet uiteraard wel economisch verantwoord zijn, dus het kan zomaar zijn dat het zonde van de tijd van de werknemers is. In zo’n geval kan je toch beter een schoonmaakbedrijf inhuren!

Meer