Veelgestelde vragen over het opladen van een elektrische auto

Dat we een elektrische auto om de zoveel tijd moeten opladen weten we. Maar hoe werkt dit precies? Wat kost het en hoe lang duurt het? We zetten de veelgestelde vragen op een rijtje.

Opladen: hoe werkt het?

Voor het opladen van een elektrische auto heb je een laadpaal nodig, een kabel en een laadpas. Je hebt publieke laadpalen waar iedereen kan laden, thuisladers en palen voor snelladen. Voor publieke laadpalen heb je je laadpas nodig om je te identificeren. Deze pas werkt ook gelijk als betaalpas. 

Waar koop ik een elektrische auto?

Voor de aanschaf van een elektrische auto kun je een elektrische auto leasen of kopen. Je kunt zowel zakelijk als particulier leasen en tegenwoordig kun je ook kiezen uit een normaal lease-contract en shortlease. Met shortlease lease je een auto korter dan een normaal lease-contract. 

Hoe lang duurt het opladen?

Hoe lang het opladen duurt, hangt af van de auto. De ene auto duurt er wat langer over dan de andere auto. Wanneer de auto de mogelijkheid heeft tot snelladen, kan je auto binnen een half uur al volledig opgeladen zijn! Als je dit thuis doet, zal het ongeveer 8 tot 10 uur duren. Bij een publieke paal duurt het ongeveer 4 uur. 

Hoe veilig is het opladen?

Het opladen van je elektrische auto is veilig omdat je verplicht een aantal handelingen moet uitvoeren. De meeste risico’s zijn daardoor uitgesloten. Er staat pas stroom op de stekker als beide stekkers aangesloten zijn en in de paal vergrendeld is. 

De polestar 2Een voorbeeld van een elektrische auto is de Polestar 2. Dit model is een rechtstreekse concurrent voor de Tesla Model 3. Deze auto heeft de mogelijkheid tot snelladen en heeft een actieradius van 440km. Dat houdt in dat de auto ongeveer 440 km kan rijden zonder te laden. Polestar is een nieuw merk en de Polestar 2 is het eerste model dat op de markt wordt gebracht. Het is een submerk van de Zweedse autofabrikant Volvo.

Meer